top of page
Πράξεις λήπτη και ΦΠΑ

Ποιες συναλλαγές θεωρούνται πράξεις λήπτη; Πώς διαχειρίζονται οι πράξεις λήπτη δηλωτικά;

Πράξη λήπτη χαρακτηρίζει τη φορολογητέα πράξη λήψης αγαθών ή υπηρεσιών από υποκείμενο στο φόρο όταν ο τόπος φορολόγησης είναι ο τόπος του λήπτη και υπόχρεος απόδοσης του φόρου είναι ο λήπτης.

 

Οι ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών και λήψεις υπηρεσιών εμπίπτουν στην έννοια των πράξεων λήπτη. Κατά την απόκτηση αγαθών ή λήψη υπηρεσιών από εταιρεία εγκατεστημένη εντός Κοινότητας, ενώ το τιμολόγιο που εκδίδεται δεν περιλαμβάνει ΦΠΑ, ο αποκτών τα αγαθά ή ο λήπτης της υπηρεσίας, που είναι η ελληνική εταιρεία, είναι υπόχρεος απόδοσης του ΦΠΑ στη χώρα του καθώς εκεί βρίσκεται ο τόπος φορολογίας της πράξης. Οι ενδοκοινοτικές αποκτήσεις και λήψεις υπηρεσιών καταχωρούνται στη δήλωση ΦΠΑ στη στήλη των εισροών στους κωδικούς 364 και 365 αντίστοιχα, αλλά και στη στήλη των εκροών σε κωδικό ανάλογα με τον συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τα αντίστοιχα αγαθά και υπηρεσίες στην Ελλάδα (λόγω του ότι ο ΦΠΑ των εν λόγω δαπανών αποδίδεται απ’ ευθείας μέσω της δήλωσης στο Δημόσιο).

 

Επίσης, η εισαγωγή αγαθών και η λήψη υπηρεσιών από εταιρεία εγκατεστημένη σε Τρίτη χώρα από υποκείμενη εταιρεία εγκατεστημένη στην Ελλάδα, αποτελεί πράξη λήπτη όταν τόπος φορολογίας της υπηρεσίας είναι η Ελλάδα (πχ. εισαγωγή αγαθών και απόδοση του ΦΠΑ στο τελωνείο από τον εισαγωγέα, υπηρεσίες σχετικές με ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα) και η ελληνική εταιρεία είναι υπόχρεη απόδοσης του φόρου. Οι εισαγωγές αγαθών και λήψεις υπηρεσιών καταχωρούνται στη δήλωση ΦΠΑ στη στήλη των εισροών στους κωδικούς 362/362 και 366 αντίστοιχα.

bottom of page