top of page
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΙΣΦ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.png

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Με εξαιρέσεις τίθεται τελικά σε ισχύ η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για τις φορολογικές δηλώσεις του 2021. Ωστόσο βάσει της σχετικής τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή ,η ευεργετική διάταξη δε θα αφορά τους φορολογούμενους, για τους οποίους το εισόδημα ορίζεται ως υψηλότερο του δηλωθέντος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων κατά τις δύο προηγούμενες χρήσεις.

 

Συγκεκριμένα :

 

α) Οι πολίτες που αποκτούν φέτος εισοδήματα μη προερχόμενα από μισθούς και συντάξεις και εντασσόμενα στη διάταξη, δε θα δικαιούνται την απαλλαγή εισφοράς αν τα φορολογητέα εισοδήματα του έτους 2020 προσδιοριστούν με βάση τα τεκμήρια, σε επίπεδα υψηλότερα από τα δηλωθέντα κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων που θα υποβάλουν το 2021 .Σε αυτή την περίπτωση η απαλλαγή τίθεται σε εφαρμογή  μόνον εφόσον τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη  (2018 /2019) δε διαπιστώθηκε διαφορά τεκμαρτού και συνολικού εισοδήματος. 

 

β) Για το 2021 οι φορολογούμενοι που θα αποκτήσουν έσοδα από μισθούς του ιδιωτικού τομέα τα οποία εντάσσονται στην απαλλαγή, και τα εισοδήματά τους θα προσδιοριστούν το 2022 βάσει τεκμηρίων, θα επωφεληθούν της σχετικής διάταξης με την προϋπόθεση ότι δε διαπιστώθηκε διαφορά τεκμαρτού και συνολικού εισοδήματος κατά τις εκκαθαρίσεις που προηγήθηκαν για τα οικονομικά έτη  2019 και 2020. 

 

Με μια γρήγορη ματιά δικαίωμα απαλλαγής έχουν:

 

  • Tα φυσικά πρόσωπα, τα εισοδήματα των οποίων υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ το χρόνο, και τα οποία προέρχονται από επιχειρηματικές και αγροτικές δραστηριότητες, ενοίκια, τόκους, υπεραξίες μετοχών, μερίσματα, ομολόγων κ.α.

  • Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα των οποίων οι αποδοχές του 2021 μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών και πριν αυτά φορολογηθούν υπερβαίνουν τα 857 ευρώ τον μήνα ή τα 12.000 ευρώ το έτος.

  • Οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι που εκτός των μισθών και των συντάξεών τους, αποκτούν εισοδήματα κι από άλλες πηγές όπως τα ενοίκια, οι τόκοι, τα μερίσματα, οι αγροτικές δραστηριότητες κ.λπ.. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται για το έτος 2020 και για το έτος 2021 με ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τους μισθούς ή τις συντάξεις τους, εφόσον τα έσοδα αυτά ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ το χρόνο. Εντούτοις τα εν λόγω εισοδήματα ή οι συντάξεις τους υπολοίπονται των 12.000 ευρώ το χρόνο, τότε δεν θα έχουν καμία επιβάρυνση εισφοράς το 2021 για το σύνολο των αποκτηθέντων εισοδημάτων του 2020.

Παράδειγμα 1: Επαγγελματίας με ετήσιο καθαρό εισόδημα 23.000 ευρώ από μερίσματα ευρώ τον μήνα  και ετήσια έσοδα προερχόμενα από ενοίκια στα 6.000 ευρώ  θα πληρώσει έναντι εισφοράς αλληλεγγύης:

  • 0 ευρώ για το 2020

  • 0 ευρώ για το 2021

 

Παράδειγμα 2: Ιδιωτικός υπάλληλος με ετήσιο εισόδημα 28.000 ευρώ θα πληρώσει έναντι εισφοράς αλληλεγγύης:

  • 576 ευρώ για το 2020

  • 0 ευρώ για το 2021

Analog Group

Tax Department

bottom of page