Δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού

 

Τον επαγγελματικό τραπεζικό τους λογαριασμό θα πρέπει να δηλώσουν υποχρεωτικά οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να αποδέχονται πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα και να έχουν εγκαταστήσει POS.

 

Η εφαρμογή δήλωσης των επαγγελματικών λογαριασμών τέθηκε σε λειτουργία από τις 10 Νοεμβρίου και θα είναι διαθέσιμη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η είσοδος του χρήστη στην εφαρμογή πραγματοποιείται από τον δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) μέσω του Taxisnet με τα διαπιστευτήρια που διαθέτει για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Κατά την πρόσβαση, επιβεβαιώνεται ότι ο χρήστης είναι επιχείρηση ή επιτηδευματίας.

 

Η εφαρμογή δίνει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις και στους επιτηδευματίες να δηλώσουν έναν ή και περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς όπου μόνο μέσω αυτών πραγματοποιούν συναλλαγές με πελάτες ή προμηθευτές. Θα πρέπει όμως να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη δήλωση του λογαριασμού καθώς σε περίπτωση λάθους υπάρχει ο κίνδυνος ακόμη και «απενεργοποίησης» του λογαριασμού.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία απόδειξη δεν θα αναγνωρίζεται από την εφορία για το χτίσιμο του αφορολόγητου μισθωτών και συνταξιούχων αν τα χρήματα της συναλλαγής μέσω πιστωτικών καρτών ή μέσω μεταφοράς ποσού από λογαριασμό σε λογαριασμό δεν καταλήγουν στον επαγγελματικό λογαριασμό που υποχρεούνται πλέον να δηλώσουν στην εφορία επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

 

Βολακάκη Κατερίνα

Assistant
Analog Group