top of page
download.jpg

Εξαγγελίες Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Οι διατάξεις αφορούν:

Μία σειρά από μέτρα για την ελάφρυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.  Πολλά από αυτά ήταν ήδη γνωστά από τις προεκλογικές ομιλίες του Πρωθυπουργού. Όπως δήλωσε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης:

 

1.  Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%.

2. Ο φόρος στα  αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%, ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή και νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

3. Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων για τα εισοδήματα του 2019 από 28% στο 24%.

4.  Ο φόρος στα μερίσματα μειώνεται από 10% σε 5%.

5.  Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.

6. Δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση των κτιρίων.

7. Αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.

 

8.  Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης, όχι όμως το 2020.

9.  Μέσα στο 2020 επίσης θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται στην πατρίδα μας, με εξαίρεση μόνο όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.

 

10.  Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

11.  Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί  και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.

12.  Διατηρείται, τέλος, το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μποναμάς» διατηρείται και θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.

13.  Το φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα στη Βουλή όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός έρχεται να υπηρετήσει συνολικά την αναπτυξιακή και μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας.

14.  Το νομοσχέδιο απλουστεύσει και απλοποιεί τον φορολογικού κώδικα, ενισχύει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Παράλληλα, θα υπάρξει συγκέντρωση των επενδυτικών κινήτρων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της αγοράς ακινήτων.

15.  Επίσης, θα αποσαφηνίζεται την έννοια της φορολογικής κατοικίας για προσέλκυση αλλοδαπών και αγορά κατοικίας. Για πρώτη φορά η χώρα θα αποκτήσει ένα διεθνώς ανταγωνιστικό πλαίσιο φορολογικής κατοικίας. Ενισχύει, όμως, και την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, δίνει κίνητρα σε επιχειρήσεις που θα ενισχύουν τους εργαζόμενους με παροχές σε είδος, ενώ καθιερώνονται και υπεραποσβέσεις με στόχο να αυξηθούν εμπροσθοβαρώς επενδύσεις και απασχόληση.

16.  Σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023, που θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου του 2020. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά μια μονάδα περίπου μόνον για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης.

17.  Θεσπίζεται αμέσως προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση.

18.  Αναβαθμίζεται και η ΕΡΓΑΝΗ, θα απεικονίζει πλέον όλες τις μονάδες εργασίες στην Χώρα.

19. Ιδρύεται Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων για τους συνεπείς εργοδότες.

20. Εκσυγχρονίζεται ο συνδικαλιστικός νόμος.

21.  Το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων προσαρμόζεται στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Από τις κλαδικές συμβάσεις θα εξαιρούνται πλέον μόνο επιχειρήσεις υπό διάσωση ή και αναδιάρθρωση προκειμένου να σώζονται με αυτόν το τρόπο θέσεις εργασίας.

22.  Καταργείται αυτή η τεράστια  γραφειοκρατία στη δήλωση των υπερωριών με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργαζόμενου, σε πρώτη φάση πιλοτικά στις μεγάλες επιχειρήσεις.

23.  Τέλος μέχρι τον Ιούνιο του 2020 μία στις τρεις συντάξεις θα εκδίδεται ηλεκτρονικά χωρίς την φυσικά παρουσία του ασφαλισμένου.

​ 

Analog Group

Tax Department

bottom of page