top of page

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΑΓΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ


29.07.2021

Εκδόθηκε η απόφαση ΓΔΟΥ 808/2021, η οποία αφορά την επιδότηση παγίων δαπανών των επιχειρήσεων, με σχετική αίτηση υποβολής έως 4/8/2021.

A. Συνοπτικά αναφέρονται οι όροι και οι προϋποθέσεις :

· Ποιες θεωρούνται πάγιες δαπάνες:

§ Παροχές σε εργαζόμενους

§ Ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων

§ Λοιπές αμοιβές για υπηρεσίες ημεδαπής

§ Λοιπές αμοιβές για υπηρεσίες αλλοδαπής

§ Ενέργεια

§ Ύδρευση

§ Τηλεπικοινωνίες

§ Ενοίκια

§ Λοιπά λειτουργικά έξοδα

§ Χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα

· Περίοδος αναφοράς:

Η περίοδος την οποία καλύπτει το καθεστώς ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών και εκτείνεται από τον Απρίλιο 2020 έως και τον Δεκέμβριο 2020.

· Ζημία προ φόρων:

Τα αρνητικά αποτελέσματα προ φόρων με βάση τον κωδικό 529 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε3) φορολογικού έτους 2020.

· Δικαιούχοι:

Μεταξύ των άλλων, οι εταιρείες οι οποίες Εφόσον ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ' όλη την περίοδο από Απρίλιο 2019 έως και Δεκέμβριο 2020, ο κύκλος εργασιών τους (κωδικός 312 δήλωσης ΦΠΑ) την περίοδο από Απρίλιο 2020 ως Δεκέμβριο του 2020 να είναι μικρότερος τουλάχιστον κατά 30,00% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών τους την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και να παρουσιάζουν ζημία προ φόρων.

· Πως θα χρησιμοποιηθεί το ποσό που δικαιούται η επιχείρηση:

§ Συμψηφισμός με τρέχουσες φορολογικές οφειλές έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021 με την ακόλουθη σειρά:

1. από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ή από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων/νομικών οντοτήτων

2. από ΕΝ.Φ.Ι.Α.

3. από Φ.Π.Α.

4. από κάθε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή χρηματική κύρωση που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας

§ Συμψηφισμός με αποπληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021.

Τα ως άνω υποβαλλόμενα στοιχεία δεν δύνανται να τροποποιούνται από την επιχείρηση μετά το πέρας της ημέρας υποβολής της αίτησης.


Η ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αργότερο ως 31.12.2021

Τυχόν υπόλοιπο της ενίσχυσης που παραμένει μετά την 31.12.2021 δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί, ακυρώνεται αυτόματα μετά την πάροδο της ως άνω προθεσμίας και το χορηγηθέν ύψος ενίσχυσης προσαρμόζεται αναλόγως.

B. Υποχρεώσεις δικαιούχων – Κυρώσεις

Η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Μαΐου 2021 έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Μαΐου 2021, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Σε περίπτωση που το επίπεδο απασχόλησης που είχε η επιχείρηση κατά την 1η Μαΐου 2021 είναι χαμηλότερο από αυτό που είχε κατά την 1η Αυγούστου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Αυγούστου 2020 για τουλάχιστον τρεις (3) μήνες εντός του 2021.

Σε περίπτωση που το επίπεδο απασχόλησης που είχε η επιχείρηση κατά την 1η Μαΐου 2021 και κατά την 1η Αυγούστου χαμηλότερο από αυτό που είχε κατά την 28η Οκτωβρίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 28η Οκτωβρίου για τουλάχιστον δύο (2) μήνες εντός του 2021.

Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και θα αφορά το μέσο όρο του αριθμού των εργαζομένων κατά το διάστημα αυτό. Για τον έλεγχο, από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 1η Μαΐου 2021 ή κατά την 1η Αυγούστου 2020 ή κατά την 28η Οκτωβρίου, κατά περίπτωση, εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις.


C. Τι γίνεται σε περίπτωση τροποποίησης του Ε3;

Σε περίπτωση τροποποίησης του εντύπου Ε3 για σκοπούς υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1, έντυπο Ν) φορολογικού έτους 2020, μετά την πάροδο της προθεσμίας της παρ. 7 του άρθρου 1 της υπό στοιχεία ΓΔΟΥ 504/28.5.2021 (Β' 2236) κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και πριν τον έλεγχο και την έκδοση του πιστωτικού ή του δικαιώματος έκπτωσης, εφόσον προκύπτει μικρότερο ποσό ενίσχυσης για τον δικαιούχο, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 4, η διαφορά μειώνει το ποσό της ενίσχυσης και συνακόλουθα το δικαίωμα έκπτωσης για φορολογικές οφειλές ή του πιστωτικού για αποπληρωμή ασφαλιστικών οφειλών, αναλογικά, σύμφωνα με την αίτηση του δικαιούχου βάσει της παρ. 4 του άρθρου 6.

Σε περίπτωση τροποποίησης του εντύπου Ε3 φορολογικού έτους 2020, μετά την πάροδο της προθεσμίας της παρ. 7 του άρθρου 1 της υπό στοιχεία ΓΔΟΥ 504/28.05.2021 (Β' 2236) κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εφόσον προκύπτει μεγαλύτερο ποσό ενίσχυσης για τον δικαιούχο, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 4, η διαφορά δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του ύψους της ενίσχυσης παγίων δαπανών.

Εάν κατά το χρόνο ελέγχου τροποποίησης έχει χορηγηθεί το σύνολο της ενίσχυσης ή μέρος του ποσού της ενίσχυσης, το ποσό που ξεπερνάει το δικαιούμενο ύψος ενίσχυσης ανακτάται εντόκως από 1.1.2021, ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό, και σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αυτό καθορίζεται σύμφωνα με την Ανακοίνωσή της σχετικά με την αναθεώρηση της μεθόδου καθορισμού των επιτοκίων αναφοράς και προεξόφλησης (2008/C 14/06).

Η ΑΑΔΕ πραγματοποιεί επιπλέον έλεγχο σχετικά με την περίπτωση τροποποίησης του εντύπου Ε3 και εκκαθάριση του τελικού δικαιούμενου ποσού στο τέλος του μηνός Δεκεμβρίου 2021.


D. Απαιτούμενα Δικαιολογητικά

Η επιχείρηση οφείλει, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα να προσκομίσει τα κάτωθι δικαιολογητικά ως την 30η Σεπτεμβρίου 2021:

§ Υπεύθυνη δήλωση του λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση την 31.12.2019 (ανάλογα με την νομική μορφή και το είδος βιβλίων της επιχείρησης) σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο σημείο Α του Παραρτήματος I "Ορισμός Προβληματικής Επιχείρησης»:

i. είτε δεν είχε απωλέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών,

ii. είτε δεν είχε απωλέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως φαίνεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών.

Το ανωτέρω δεν απαιτείται στην περίπτωση ανεξάρτητων ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και στην περίπτωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.


Επιπλέον, εάν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση, να βεβαιώνει ότι τα τελευταία δύο έτη:

o ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρησης δεν ήταν υψηλότερος του 7,5 και

o ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης (EBITDA interest coverage ratio) δεν ήταν κάτω του 1,0.

§ Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας.

§ Ειδικά οι επιχειρήσεις που αιτούνται να λάβουν την ενίσχυση με βάση το Τμήμα 3.12 του Προσωρινού Πλαισίου, υπόκεινται σε υποχρέωση ελέγχου οικονομικών καταστάσεων αλλά οι οικονομικές καταστάσεις τους που καλύπτουν την περίοδο ενίσχυσης δεν έχουν ελεγχθεί μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του άρθρου 6, υποβάλλουν νεότερη βεβαίωση λογιστή ή του νόμιμου εκπροσώπου στη βάση των ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων, όπου βεβαιώνεται ότι η ληφθείσα δυνάμει της παρούσας απόφασης ενίσχυση δεν υπερβαίνει το 70% για τις μεγάλες και τις μεσαίες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, της ζημίας της επιχείρησης για την περίοδο Απριλίου ως Δεκεμβρίου 2020, συνυπολογιζόμενων των προσωρινών μέτρων ενίσχυσης από τα οποία έχει επωφεληθεί η επιχείρηση δυνάμει του Προσωρινού Πλαισίου.


bottom of page